Родното МВР е нарушило условията за получаване на безвъзмездна помощ от

...
Родното МВР е нарушило условията за получаване на безвъзмездна помощ от
Коментари Харесай

ОЛАФ: МВР е извършило престъпление при купуването на 350 китайски джипа от Гриша Ганчев

Родното Министерство на вътрешните работи  е нарушило изискванията за приемане на безплатна помощ от Европейски Съюз за закупуване на коли за полицията, обяви  (ОЛАФ). 

ОЛАФ предлага възобновяване на близо 6 милиона евро от европейските фондове и желае да се стартира наказателно произвеждане против чиновници на министерството.

В формалното известие на европейската работа се споделя, че следствието на ОЛАФ започна през юли 2018 година след изказвания за машинация и заграбване на средства от Европейски Съюз от съглашението за безплатна помощ на Фонда за вътрешна сигурност на Европейски Съюз, ръководено от българското министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 превозни средства за прилагане от полицията.

" По време на следствието си ОЛАФ събра и проучва цялата съответна документи от българското министерство на вътрешните работи и интервюира всички основни участници в подготовката и осъществяването на търга. Всички заинтригувани страни в следствието си сътрудничиха напълно с проверяващите ОЛАФ ", се показва в известието на службата.

ОЛАФ е разкрила, че Министерството на вътрешните работи е нарушило наредбите на съглашението за разпределяне на безплатни средства, като едностранно е трансформирало изискванията в публичната поръчка. По-специално, министерството е избрало да закупи редица коли вид SUV вместо транспортните средства, които са били предмет на съглашението за разпределяне на безплатни средства. ОЛАФ също заключи, че има учредения да се счита, че незаконно действие (злоупотреба с власт според българския углавен кодекс), засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз, може би е извършено от чиновници на министерството.

Разследването е било приключено през декември 2020 година с рекомендации към Европейската комисия (която ръководи фонда) да изиска от България да възвърне 5 948 569 евро. По-нататъшни рекомендации са били отправени към българската прокуратура - да обмисли откриването на наказателно следствие за корист с власт в интерес на трета страна.

" Компетентните органи на Европейски Съюз и националните органи би трябвало да проучат и да вземат решение по отношение на последващите рекомендации на ОЛАФ. Всички наранени лица се смятат за почтени, до момента в който се потвърди виновност в способен съд ", приключва позицията на европейската работа

Ще напомним, че преди десетина дни основният прокурор на Иван Гешев и генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала подписаха съглашение за административно съдействие сред двете институции. В своето известие прокуратурата подчертава, че съглашението ще способства за повишение отбраната на финансовите ползи на Европейския съюз, за усилване на съдействието в битката против измамите, корупцията и всяка друга противозаконна активност, както и за отбрана на репутацията на европейските институции посредством следствие на съществени нарушавания в тях.

През март 2019 година депутатът от ГЕРБ и тогавашен зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов обяви, че ОЛАФ ревизира въпросната поръчка. По същото време се разбра, че става дума за търг, извършен по времето на служебното държавно управление на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Служебен министър по това време бе Пламен Узунов, който в този момент е консултант на Радев. 

Тогава от прессекретариата на президента обявиха, че " информацията е поднесена манипулативно и изрично не дава отговор на истината ", а " договорът за полицейски коли с нараснала проходимост е подписан на 22 февруари 2018 година ". От " Дондуков 2 " казваха също, че  " процедурата е почнала преди назначението на служебното държавно управление, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е приключила след края на неговия мандат. "

Обществената поръчка е оповестена на 2 март 2017 година и е извършена по ускорена процедура, поради миграционния напън по българските граници, е посочено в обявлението, представено от " Медиапул ". Оферти подават 11 претенденти. До отваряне на ценовите оферти са позволени четирима, а другите 7 са отстранени по разнообразни аргументи. За реализатор на поръчката е определена компанията " Българска автомобилна промишленост " ЕАД с цена от близо 14 млн. лева с Данък добавена стойност за 290 джипа. Високопроходимите коли са марка " Грейт Уол ", като цената на един джип е 44 158 лева с Данък добавена стойност и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лева

Решението за избора на " Българска автомобилна промишленост " е от 20 април 2017 г. Самият контракт с изпълнителя обаче е подписан на 22 февруари 2018 година, т.е. по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. Причината за това е обжалването на процедурата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР